Fairtrade daje siłę. Przykład współpracy drobnych producentów bananów, w ramach spółdzielni ASOGUABO w Ekwadorze
Czwartek, 18.05.2017. Maria Huma
Fairtrade daje siłę. Przykład współpracy drobnych producentów bananów, w ramach spółdzielni ASOGUABO w Ekwadorze
Fot. Maciek Zygmunt
Ekwadorska spółdzielnia ASOGUABO działa od niemal 20 lat. Założyło ją 14 producentów, którzy chcieli sprzedawać swoje produkty klientom z Europy czy USA, bez pobierających prowizję pośredników. Taki cel trudno osiągnąć małym, pojedynczym producentom, jednak działając wspólnie mieli szansę. Udało się. Pierwszy kontener bananów Fairtrade wyruszył do Europy w październiku 1998 r.  

Dziś ASOGUABO to przede wszystkim spółdzielnia 125 małych producentów, 30% z nich to kobiety. Uprawiają banany w swoich małych gospodarstwach na południu Ekwadoru, gdzie w miasteczku El Guabo mieści się siedziba spółdzielni. ASOGUABO jest organizacją non-profit. Wszelkie fundusze przeznaczane są na bieżącą działalność i rozwój.

Pozwalamy przetrwać małym producentom. W pojedynkę często są ofiarami inwazji dużych plantacji, które wypychają ich z rynku. Poddani presji, w rezultacie sprzedają swoje gospodarstwa i stają się pracownikami wielkich plantacji, często przy uprawie bananów na ziemi, która wcześniej należała do nich. Dzięki ASOGUABO pozostają producentami.” – wyjaśnia Lianne Zoeteweij, administratorka spółdzielni.

Od początku swojej działalności ASOGUABO produkuje banany Fairtrade. Dziś ten certyfikat ma 100% owoców ze spółdzielni. 50% posiada dodatkowo certyfikat rolnictwa ekologicznego. Spółdzielnia obrała sobie ambitny cel „zmienić rynek bananów”. W związku z tym stawia na klientów mogących zapewnić dużą skalę sprzedaży. Banany z ASOGUABO trafiają do supermarketów i sklepów w Europie, Kanadzie, Nowej Zelandii i USA. Pulpę bananową do swoich produktów kupuje od ASOGUABO producent lodów Ben&Jerry’s.

SYTUACJA PRODUCENTÓW I PRACOWNIKÓW

Kiedy jako wdowa przyjechałam do El Guabo wciąż musiałam prosić o pracę by zarobić na utrzymanie dzieci, dziś sama daję pracę innym” - mówi Marcelina Agurto, 81-letnia producentka bananów Fairtrade.

Standardy Fairtrade i rolnictwa ekologicznego wymagają spełniania wysokich kryteriów społecznych i ochrony środowiska. Wpływa to korzystnie także na pracowników certyfikowanych gospodarstw i plantacji. Wiele osób jest chętnych do pracy w gospodarstwach i na plantacji producentów z ASOGUABO.

Przyciąga ich przede wszystkim zdrowe środowisko pracy, bez ciągłego narażania się na kontakt z trującymi pestycydami, ubezpieczenie, którego często nie zapewniają wielkie plantacje, 5-dniowy, 40-godzinny tydzień pracy, w przeciwieństwie do 6 dni na wielkich plantacjach, oraz 15 dni płatnego urlopu” - wyjaśnia Segundo Cańar, członek zarządu spółdzielni.

Oprócz tego liczy się stała pensja. Pracownicy w ASOGUABO w razie potrzeby mają zapewnione środki ochrony osobistej i szkolenia BHP. Stali pracownicy plantacji i gospodarstw mają także ubezpieczenie społeczne i zdrowotne.

W kwietniu 2017 r. odwiedziliśmy spódzielnię ASOGUABO. Rozmawialiśmy z członkami zarządu i z drobnymi producentami. Owocem tych rozmów jest raport "Fairtrade daje siłę.
Przykład współpracy drobnych producentów bananów, w ramach spółdzielni ASOGUABO w Ekwadorze". Raport jest dostępny w wersji polskiejangielskiej.

Poniżej zobaczycie film, który nakręciliśmy podczas naszej wizyty.

 

Komentarze