Aktualności dla tagów: żywnosć
Niezbędni i niedoceniani. Społeczny koszt żywności
Dla większości z nas zapewnienie sobie deseru ze świeżych owoców i warzyw oznacza wyjście do pobliskiego sklepu spożywczego. Tymczasem pracownicy sektora rolno-spożywczego pracują za niższe wynagrodzenie, mniej świadczeń i w bardziej niebezpiecznych warunkach niż pracownicy niemal każdego innego sektora gospodarki.
Wszystko, co musisz wiedzieć o winie z RPA
Przez wiele lat wina z RPA zajmowały w sklepach najniższą półkę i utożsamiane były z wątpliwą jakością. Obecnie zyskują coraz większą wartość w oczach krytyków, a ich jakość poprawia się z roku na rok.  Wszyscy możemy od czasu do czasu napić się dobrego kieliszka południowoafrykańskiego pinotage lub chardonnay. Ale czy wiemy z czym wiążą się warunki pracy kobiet, które zbierają winogrona, z których powstaje to wino?
Alternatywny przewodnik po roślinnych zamiennikach mleka
Wielu z nas wybiera mleko roślinne zamiast mleka krowiego z różnych powodów. Czy to ze względu na wartości odżywcze, dobrostan zwierząt, mniejszy wpływ na środowisko, unikanie laktozy czy po prostu preferencje smakowe. Poniżej przedstawiamy najważniejsze wnioski z naszego alternatywnego przewodnika po roślinnych zamiennikach mleka.
Agroekologia jest dość szeroko zarysowaną koncepcją, która szuka odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób zmienić i naprawić współczesny system żywnościowy i życie obszarów wiejskich, zniszczonych przez rolnictwo przemysłowe. Stanowi też formę oporu wobec aktualnego systemu gospodarczego, którego głównym celem jest zysk finansowy. Koncepcja agroekologii wykracza więc daleko poza zbiór technik i sposobów produkcji żywności.
Jak wyglądają kulisy uprawy ananasów? Skąd pochodzą ziemniaki w supermarkecie? Gdzie były uprawiane twoje pomidory? Co kryje się w tabliczce czekolady? Co powinniśmy wiedzieć o pochodzeniu wołowiny? Dlaczego warto uważnie czytać etykiety na opakowaniach płatków śniadaniowych? Na te i inne pytania odpowiedzą wolontariusze Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie, którzy 22 kwietnia (sobota) w okolicach Galerii Krakowskiej przeprowadzą happening o świadomej konsumpcji.  
Od nowego roku w Unii Europejskiej zacznie obowiązywać zakaz importu produktów związanych z wylesianiem. Chodzi o takie produkty jak bydło, olej palmowy, soję, kawę, kakao, drewno, kauczuk, ale też produkty pochodne, takie jak wołowina, meble czy czekolada. Nowe prawo ma na celu ograniczenie degradacji lasów na terenie Unii i poza nią. Czy ma szansę stać się przełomem w walce o ochronę lasów i klimatu?
Ruszamy z drugą edycją Laboratorium Dobrej Konsumpcji! To wydarzenie, które przeciwstawia się nadmiernemu kupowaniu. Hasło przewodnie tegorocznej edycji to: "Dobre wybory nic nie kosztują!" 
Niezależna brazylijska organizacja Repórter Brasil wzięła pod lupę amerykańskiego giganta fast food’ów McDonald’s. Wyniki śledztwa można przeczytać w najnowszym raporcie „McDonald’s. Ślad giganta”, który publikuje Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie. Raport obrazuje szereg problemów społecznych i środowiskowych dotyczących sieci dostawców zaopatrujących McDonald’s w kawę, sok pomarańczowy, wołowinę oraz soję.
Prawo nie nadąża za globalizacją. Korporacje, korzystając ze swojej uprzywilejowanej pozycji, wyzyskują ludzi i środowisko. Jednostkowe działania mają sens, ale pracownicy i pracownice w krajach globalnego Południa potrzebują skutecznych regulacji prawnych, które zapewnią im bezpieczeństwo oraz godne warunki życia.
Już dziś światowe plantacje palmy olejowej zajmują 27 mln ha, czyli niewiele mniej niż powierzchnia Polski. Tymczasem eksperci ostrzegają, że wraz z naszym rosnącym zapotrzebowaniem na olej, rozmiar plantacji może się jeszcze powiększyć. Zwłaszcza, że trwająca obecnie wojna w Ukrainie przełożyła się także na kryzys żywnościowy. Co to wszystko oznacza dla środowiska naturalnego i ludzi?  
Bezwzględna działalność międzynarodowych korporacji w krajach globalnego Południa pozbawia ziem rdzennych mieszkańców, zanieczyszcza glebę i wodę oraz idzie w parze z łamaniem podstawowych praw człowieka. Na zaproszenie Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie do Warszawy przyjadą aktywistki klimatyczne z Brazylii, które opowiedzą o tym jak na ich życie wpływa działalność firm produkujących dla nas żywność.
Interesuje Cię działalność społeczna, aktywistyczna lub edukacyjna? Chcesz być ambasadorką na rzecz ekologicznych i etycznych zmian w przemyśle spożywczym? Zastanawiasz się jak w swoich działaniach wykorzystać social media? Masz minimum 18 lat, ale nie więcej niż 35? Zapraszamy na warsztat, podczas którego dowiesz się jak skutecznie działać w mediach społecznościowych na rzecz odpowiedzialnej konsumpcji i produkcji!
Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie na plakat społeczny! Szukamy kreatywnego i wyrazistego projektu graficznego, który stanie się wizytówką kampanii społecznej “Nasza żywność. Nasza przyszłość”.  Celem kampanii jest zwiększenie świadomości konsumentów i konsumentek na temat konieczności wprowadzenia regulacji prawnych, które zapobiegną łamaniu praw pracowniczych przez korporacje.
Polskie rolnictwo w dużym stopniu opiera się na sezonowej pracy migrantów i migrantek z Ukrainy. Praca ta, pomimo że jest wymagająca fizycznie i wiąże się z pewnymi niebezpieczeństwami, jest bardzo nisko płatna. Bez podniesienia wynagrodzeń, zapewnienia odpowiednich zasad bezpieczeństwa czy poprawienia warunków mieszkalnych, polscy rolnicy będą mieć wkrótce problem z zapewnieniem odpowiedniej liczby osób do zbiorów owoców.
Co mają wspólnego granice planetarne z żywnością, która trafia na nasze talerze? Co to jest suwerenność żywnościowa? Na czym polega aktywizm bez przemocy i jak działać bezpośrednio? Na te pytania znajdziecie odpowiedzi w najnowszej publikacji Przede wszystkim żywność. Aktywizm w dobie kryzysu klimatycznego.
Większość jedzenia, które kupujemy w supermarkecie, zawiera ukryty składnik. To naruszenia praw człowieka i destrukcja środowiska. Możesz pomóc to zmienić: poprzyj silne prawo unijne o łańcuchach dostaw!  
Masz minium 18 lat, ale nie więcej niż 35? Zapraszamy na trzydniowe warsztaty z Pauliną Górską na których dowiesz się jak skutecznie działać w mediach społecznościowych!
Organizacja WWF wydała właśnie raport, z którego wynika, że konsumpcja w UE jest bezpośrednio związana z niszczeniem i degradacją zarówno naturalnych lasów, jak i innych ekosystemów poza jej granicami. Jak to możliwe? I jakich działań w związku z tym potrzebujemy?
Kociołek towarzyski, klasyk na kwadrans studencki i kowbojska tarta warzywna. Przepisy na te i inne dania znajdziecie w najnowszej publikacji Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie, która powstała podczas warsztatów z tworzenia książki kucharskiej z przepisami przyjaznymi dla planety.
Zaraz po Indiach, Brazylia ma na swoim terytorium największą liczbę bydła na świecie, a zaraz po Stanach Zjednoczonych jest największym producentem drobiu. Choć "drugie miejsce" może brzmieć dumnie, konsekwencje tak dużej produkcji są tragiczne.
12345 ... 10