Edukacja
Chemikalia
Cyrkularność
Klimat
Greenwashing
Ubrania
Żywność
Jak nie marnować żywności w krakowskich szkołach. Poznajcie zwycięzców konkursu
Cztery wybrane projekty pokazują, jak wiele można osiągnąć, kiedy młodzież, nauczyciele i cała społeczność działają razem na rzecz zmiany. Małopolskie szkoły udowodniły, że są gotowe na podjęcie konkretnych działań na rzecz ograniczenia marnowania żywności. 
Edukacja poprzez samowystarczalność w Grodzisku Mazowieckim: przyszkolna mini farma ziołowa
W czasach, gdy większość szkół gastronomicznych uczy gotowania wyłącznie z produktów ze sklepowych półek, uczniowie Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim właśnie stworzyli projekt, który pokazuje ideę samowystarczalności oraz łączy teorię z praktyką. 16 października powstała mini farma ziołowa – gotowy model do wdrożenia dla innych szkół.
 

 
W ostatnich latach słowo „eko” stało się nie tylko modne i popularne, ale i wyjątkowo opłacalne. Konsumenci i konsumentki coraz częściej sięgają po produkty oznaczone jako „przyjazne środowisku”, „100% eko”, „biodegradowalne”, „naturalne” czy „nadające się do recyklingu”. Czy jest w tym jakiś haczyk? 
Globalne kryzysy nie są odległą wizją przyszłości. To rzeczywistość, z którą codziennie mierzą się mieszkańcy wsi i małych miasteczek. Susze, degradacja gleby czy utrata bioróżnorodności uderzają w podstawy życia i pracy. Na obszarach wiejskich, gdzie dostęp do edukacji i infrastruktury jest ograniczony, skutki tych zjawisk są szczególnie odczuwalne.
Czy zastanawialiście się kiedyś, ile jedzenia marnuje się codziennie w Waszej szkolnej stołówce? Czy wiecie skąd pochodzi Wasz obiad? A może macie pomysł, jak sprawić, by szkolne posiłki były zdrowsze, bardziej lokalne i ekologiczne? Weź udział w konkursie „Zrównoważona żywność w krakowskich szkołach” i zdobądź 10 000 złotych dla Twojej szkoły.