Twój własny ogród na balkonie? To możliwe! Odkryj moc domowej uprawy z naszym praktycznym poradnikiem
Czy kiedykolwiek marzyłeś/aś o świeżych pomidorach prosto z krzaka czy chrupiącej sałacie, która jeszcze wczoraj rosła na Twoim parapecie? Brzmi jak utopia? Wcale nie! Nasza najnowsza publikacja “Zielona przygoda, czyli jak uprawiać warzywa w domu i na balkonie" pokazuje, że każdy, niezależnie od doświadczenia czy wielkości mieszkania, może zostać miejskim ogrodnikiem.  
Edukacja
Chemikalia
Cyrkularność
Klimat
Greenwashing
Ubrania
Żywność
 Stacja Osiecka i mikroświat pod stopami – Mazurskie spotkanie z naturą i muzyką
Już 6 lipca, podczas kolejnej edycji wydarzenia „Stacja Osiecka” w Wydminach na Mazurach, będzie można obejrzeć premierowo wystawę zdjęć „Gleba. Mikroświat pod naszymi stopami” autorstwa młodych mieszkanek i mieszkańców regionu. Prezentowane prace są efektem akcji organizowanej przez Fundację Kupuj Odpowiedzialnie wspólnie z lokalnym stowarzyszeniem Kombajn Kulturalny.
Gleba pod lupą – młodzież z małych miejscowości bierze sprawy w swoje ręce
Eko-dożynki w Pleszewie, spacer po Puszczy Boreckiej na Mazurach oraz gra terenowa w Wiśle – to tylko niektóre z wydarzeń, które w czerwcu połączą młodych ludzi i ich społeczności wokół ważnych spraw. Akcje zorganizowane przez nas wspólnie z lokalnymi partnerami są częścią projektu „Rural Voices 2030”. Ich celem jest zaangażowanie młodych mieszkanek i mieszkańców wsi i małych miast w działania na rzecz ochrony gleby, ratowania bioróżnorodności i przeciwdziałania zmianie klimatu.
 

 
Jak się chronić się przed szkodliwymi chemikaliami? Sprawdź nasze nowe narzędzie, które pozwoli Ci ocenić narażenie na kontakt z substancjami zaburzających funkcjonowanie układu hormonalnego.
Czy młodzież z mniejszych miejscowości to rzeczywiście bierni „smartfonowi zombie”? Nowe badania obalają ten stereotyp i pokazują fascynujący obraz młodych ludzi, którzy pragną działać, ale na swoich warunkach.
Przemysłowe rolnictwo stało się filarem globalnej produkcji żywności, zapewniając tanie i dostępne produkty dla miliardów ludzi. Jednak za tą efektywnością kryją się ogromne koszty środowiskowe. Intensywne metody upraw i hodowli zwierząt przyczyniają się do emisji gazów cieplarnianych, zanieczyszczenia wód, degradacji gleby oraz utraty bioróżnorodności.