Jak urzeczywistnić zrównoważoną konsumpcję i produkcję?
Wtorek, 04.03.2014
Jak urzeczywistnić zrównoważoną konsumpcję i produkcję?
Fot. Wisconsin Department of Natural Resources
Świat cierpi z powodu kryzysu nadmiernej konsumpcji oraz kryzysu niedoboru konsumpcji. Niestety te dwa skrajne trendy nie równoważą się wzajemnie...
Każdego roku rozwój ekonomiczny na całym świecie umożliwia dziesiątkom milionów osób zamożne, oparte na wzmożonej konsumpcji życie które jednak - w przypadku gdyby taki styl życia objął całą populację - znacznie przerosłoby możliwości naszej planety. Z drugiej strony ponad miliard ludzi wciąż żyje w skrajnym ubóstwie, bez szans na zaspokojenie podstawowych potrzeb, koniecznych do przyzwoitego i godnego życia.
 
Potrzebujemy szybkiego, ogólnoświatowego przestawienia się na zrównoważoną konsumpcję i produkcję (ZKiP). Te dwa czynniki to bez wątpienia najważniejsze elementy zrównoważonego rozwoju oraz główny powód, dla którego ZKiP zajmują ważne miejsce w programach dotyczących środowiska i rozwoju na kolejnych Szczytach Ziemi już od ponad 20 lat.
 
Niedawno, międzynarodowa organizacja charytatywna działająca na rzecz zrównoważonej przyszłości – BioRegional - opublikowała raport przedstawiający, co w rzeczywistości oznacza ZKiP, jeżeli przełożymy je na cele i konkretne wskaźniki, zgodnie z którymi powinny postępować rządy, przedsiębiorstwa oraz zwykli ludzie. Raport został zlecony przez dwie grupy wiodących międzynarodowych organizacji ds. rozwoju: BOND oraz Beyond 2015.
Trzydziestostronicowy raport przedstawia argumenty na rzecz przestawienia się na ZKiP i wyjaśnia w jaki sposób nadmierna konsumpcja powoduje narastające szkody środowiskowe oraz przekracza zdolności regeneracyjne naszej planety, przyczyniając się tym samym do wzrostu ubóstwa.
 
Raport opiera się na literaturze dotyczącej ZKiP, wnioskach z rozmów z organizacjami pozarządowymi o profilu ekologicznym i rozwojowym oraz na własnym -20 letnim – doświadczeniu BioRegional, które wskazuje, co zrównoważony rozwój może oznaczać w praktyce.
 
Raport jest znaczącym wkładem środowisk pozarządowych w debatę prowadzoną przez Organizację Narodów Zjednoczonych na temat zestawu celów zrównoważonego rozwoju, które mogłyby zastąpić wygasający w 2015 roku program Milenijnych Celów Rozwoju. Publikacja wzywa społeczeństw do przyjęcia 28 różnych celów związanych z ZKiP, zebranych w pięć kluczowych zagadnień, które miałyby zostać wdrożone w latach 2015-2030. Na każdy cel przypada przynajmniej jeden wskaźnik.
 
Raport przedstawia wskazówki dla organów zarządzających, przedsiębiorstw oraz wszystkich konsumentów, które pozwolą oszacować ich udział w zużyciu węgla, wody, użytków rolnych i surowców, a także ustalić w jakim stopniu przekraczają one wskaźniki zrównoważonego rozwoju, a następnie je zminimalizować.
 
 
Poniżej znajduje się pięć celów oraz towarzyszące im wskaźniki:
 
Temat 1 : Wyeliminowanie skrajnego ubóstwa, redukcja nierówności, wsparcie społecznej sprawiedliwości.
Cel ZKiP: Zagwarantowanie każdemu minimalnego poziomu konsumpcji odpowiadającego ludzkiej godności poprzez zniwelowanie skrajnego ubóstwa oraz dotkliwej biedy do 2030.
Proponowany wskaźnik: % populacji żyjącej poniżej $xx* (za pomocą parytetu siły nabywczej PPP) na dzień, przy czym cyfra ta, dla wszystkich krajów rozwijających się, powinna być wyższa, aniżeli przyjęta przez Bank Światowy kwota w wysokości $1,25 dziennie na osobę (2005 PPP$) oraz wyższa niż $2 dziennie na osobę, która to kwota stanowi dziś medianę przychodów osób żyjących na granicy biedy w krajach rozwijających się.
 
Temat 2: Zabezpieczenie zrównoważonej, czystej energii dla wszystkich przy uwzględnieniu ochrony klimatu.
Cel ZKiP: Powszechny dostęp do elektryczności z krajowych lub regionalnych sieci bądź od lokalnych dostawców, z xx% * globalnym udziałem energii pozyskiwanej z odnawialnych źródeł do końca 2030 roku.
Sugerowany wskaźnik: % gospodarstw domowych z dostępem do elektryczności.
 
Temat 3: Bezpieczeństwo żywnościowe, odżywcza dieta oraz zrównoważone rolnictwo oraz produkcja żywności.
Cel ZKiP: Nieprzekraczanie zrównoważonego poziomu proporcji mięsa i nabiału w diecie.
Sugerowany wskaźnik: % spożywanego mięsa i nabiału w dziennej diecie.
 
Temat 4: Zrównoważona konsumpcja oraz zarządzanie zasobami wodnymi, osiągnięcie powszechnego dostępu do wody pitnej i urządzeń sanitarnych.
Cel ZKiP: Redukcja zużycia wody („śladu wodnego”) w sektorach, które zużywają najwięcej słodkiej wody, ze szczególnym uwzględnieniem globalnych łańcuchów dostaw w branżach takich jak: papiernicza, rolnictwo oparte na systemach nawadniających, produkujące na potrzeby przemysłu żywnościowego i odzieżowego.
Sugerowany wskaźnik: Zużycie wody słodkiej w metrach sześciennych na daną jednostkę produkcji.
 
Temat 5: Ochrona bioróżnorodności i usług ekosystemowych oraz zapewnienie zrównoważonego zarządzania surowcami naturalnymi.
Cel ZKiP: Do 2030 roku, w żadnym kraju powierzchnia pól uprawnych przypadająca na produkcję artykułów konsumpcyjnych na osobę nie powinna przekroczyć 0,2 hektara.
Sugerowany wskaźnik: Krajowe wykorzystanie pól uprawnych na osobę z uwzględnieniem eksportu oraz importu żywności/włókien/biopaliw
 
*Dla kilku celów nie ustalono ostatecznej wartości numerycznej, będą one negocjowane.
 
 
Komentarze