Aktualności dla tagów: żywnosć
Właśnie ukazał się wyjątkowy zestaw filmów o tematyce ekologicznej, a od najbliższego poniedziałku będzie do nabycia DVD z głośnym filmem dokumentalnym na temat problemów żywnościowych współczesnego świata.
Prowadzona obecnie kampania międzynarodowego zrzeszenia organizacji konsumenckich Consumers International odsłania kulisy uprawy ananasów na Kostaryce, przedstawia drastyczne przykłady łamania praw pracowniczych i trudne warunki życia na plantacjach.
W najbliższy piątek i sobotę (22-23 października) Polska Zielona Sieć wraz z Polskim Klubem Ekologicznym Kołem Miejskim w Gliwicach serdecznie zapraszają do Gliwic na ostatanią w tym roku edycję Festiwalu Zrównoważonego Rolnictwa ŚWIAT NA TALERZU oraz  na XV Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej.
Od czwartku do soboty (14-16.10) zapraszamy na krakowską edycję Festiwalu ŚWIAT NA TALERZU popularyzującego wiedzę na temat zrównoważonego rolnictwa i suwerenności żywnościowej. Na wszystkie wydarzenia festiwalowe wstęp wolny!
16 października, z okazji Światowego Dnia Żywności ONZ, organizacja Fairfood International ogłasza wirusową kampanię wideo "Face Your Food". Ma ona na celu  wsparcie lobbingu firm międzynarodowych na rzecz zmiany metod produkcji i handlu.
Polska Zielona Sieć wraz z partnerami serdecznie zapraszają na Festiwal ŚWIAT NA TALERZU popularyzujący wiedzę na temat zrównoważonego rolnictwa i suwerenności żywnościowej.
Polska Zielona Sieć serdecznie zaprasza zainteresowane organizacje pozarządowe do udziału w międzynarodowym seminarium na temat wpływu polityki Unii Europejskiej na rolnictwo w krajach rozwijających się i w Europie, które odbędzie się w dniach 16-18 listopada w Warszawie. 
Polska Zielona Sieć zaprasza młodzież w wieku 14 – 26 lat do udziału w ogólnopolskim konkursie fotograficznym na najlepsze zdjęcia ukazujące przyrodę i człowieka w szczególnej relacji jaką jest rolnictwo.
Zapraszamy na kiermasz ekologiczny w warszawskiej Radości, już 4 września!
40% polskich internautów spotkało się z kupowaniem produktów i usług wytworzonych w sposób odpowiedzialny, a ponad 2/3 badanych chciałoby dowiedzieć się więcej na ten temat. Przeczytajcie jak przedstawiają się wyniki naszych badań.
Komisja Europejska, dopuściła do uprawy na terenie UE ziemniaka genetycznie modyfikowanego firmy BASF o nazwie Amflora. W ten sposób po raz pierwszy od 12 lat Komisja wydała zgodę na uprawę rośliny genetycznie modyfikowanej na terenie Wspólnoty, przedkładając tym samym zyski koncernów agrochemicznych nad interes publiczny i opinie Europejczyków. Zdecydowana większość z nich jest bowiem przeciwna GMO.
Ponad miliard ludzi na świecie cierpi głód i niedożywienie, z czego ponad 90 procent żyje w krajach rozwijających się, w przeważającej większości na terenach wiejskich. Każdego dnia 25 tysięcy osób, dorosłych i dzieci, umiera z powodu głodu i powiązanych z nim przyczyn. 
Masło, mleko, chleb. Codzienny koszyk z zakupami. Tylko czy to, co do niego wrzucamy, jest zdrowe? Warte swojej ceny? Czy tak odżywcze, jak mówi reklama?  Wyjątkowy poradnik dla każdego, kto udaje się na zakupy i chce być świadomym co warto kupić a co należy omijać!    
Jak zrobić w domu kuchenkę - zabawkę? Gdzie spędzić wakacje w zgodzie z naturą? Naturalna depilacja? Ekologiczne nowinki techniki. I wiele innych. Ekologia, społeczeństwo, styl życia, rodzina, wszystko w duchu odpowiedzialnej konsumpcji oraz rodzicielstwa bliskości. „Organic” to nowy magazyn świadomego eko konsumenta. 
20 czerwca odbyły się pierwsze zakupy organizowane w ramach Kooperatywy Spożywczej w Łodzi. Kupiono ponad 100 kilogramów warzyw i owoców na podstawie zamówień 18 członków i członkiń kolektywu. Najwięcej było zamówień na "polityczne pomidory", których kupiono aż 25 kg.
W ramach obchodów Dnia Ziemi oraz Międzynarodowego Roku Różnorodności Biologicznej, Polska Zielona Sieć zaprasza w imieniu krakowskiej Fundacji EkoMost na cykl pokazów filmu dokumentalnego "Życie wymyka się spod kontroli" i towarzyszące im dyskusje na temat wpływu organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) na nasze życie.
Już w piątek premiera filmu  "Zanim przeklną nas dzieci". Film podejmuje temat produkcji żywności oraz substancji chemicznych używanych podczas tego procesu. Z tego filmu dowiemy się nie tylko jakie są negatywne skutki żywienia dzieci niezdrowym jedzeniem, ale także jak jednemu burmistrzowi udało się wprowadzić do szkół zdrowe, ekologiczne żywienie i jakie były skutki jego decyzji ....  
Jedzenie powinno być pożywne, smaczne, ale może być i sprawiedliwe. Przedstawiamy Wam przepisy na pyszne, oryginalne i fair potrawy!
Kochajcie Ziemię tak jak siebie nawzajem! Czyli jak być eko na Walentynki… 
Film otrzymał wiele nagród (m.in. Gotham Award za najlepszy dokument w 2009 roku, nagrodę Amerykańskiego Stowarzyszenia Krytyków za najlepszy długometrażowy dokument 2009 roku) i wywołał żywą dyskusję na temat przemysłowych metod produkcji żywności, zwłaszcza mięsa. Film stara się pokazać prawdę o tym, co trafia na nasze stoły. Amerykański przemysł spożywczy pozostawia wiele do życzenia i skłania do zadawania coraz to nowych pytań. Pestycydy, genetyczna modyfikacja, zwierzęta hodowane w fatalnych warunkach i karmione paszą pełną chemicznych ulepszaczy to tylko część prawdy o przemyśle żywieniowym.   
1 ... 6.php78910