Aktualności dla tagów: żywnosć
Uwielbiasz czekoladę? Chcesz by jej smak cieszył także jej producentów? Jako konsumenci możemy to wspólnie osiągnąć! Zapraszamy na niesamowite wydarzenie do Krakowa!
Współpracownik organizacji Finnwatch, Andy Hall, został aresztowany przez tajski sąd na podstawie zarzutów stawianych przez firmę Natural Fruit. Andy’emu odebrano paszport. Aktywista od lat broni praw imigrantów z Birmy pracujących na terenie Tajlandii.
"Big 10" to dziesiątka największych koncernów spożywczych, które - będąc bardzo wrażliwe na zmiany klimatu - są jednocześnie największymi motorami tychże zmian. Razem emitują tyle gazów cieplarnianych, że gdyby potraktować je jak jeden kraj, znalazłby się on na 25 miejscu na liście najbardziej zanieczyszczających państw świata.
Globalny system żywnościowy nie sprawdza się. Zarówno z punktu widzenia zdrowia ludzi jak i zrównoważonego rozwoju. Nadszedł czas, w którym nauka, polityka i biznes powinny te kwestie wspólnie rozwiązać, mówi Johan Rockström, dyrektor  Stockholm Resilience Centre na Uniwersytecie w Sztokholmie i przewodniczący EAT Advisory Board.
Wawelska Kooperatywa Spożywcza ma przyjemność zaprosić wszystkich zainteresowanych tematami zdrowej, lokalnej żywności, kooperacji, spółdzielczości, sharing economy, integracji lokalnej oraz obywatelskiego aktywizmu na III Otwarty Zjazd Kooperatyw.
Environmental Justice Foundation (EJF) potrzebuje waszej pomocy, aby przekonać polityków Unii Europejskiej do wzięcia pod uwagę problemu handlu ludźmi w trwających właśnie negocjacjach handlowych między UE a Tajlandią.
Opublikowany wczoraj  raport Greenpeace dowodzi, że wdrożenie rolnictwa ekologicznego na szeroką skalę jest jedynym rozwiązaniem problemu zmniejszania się populacji pszczół miodnych i innych owadów zapylających, które związane jest z obecnym modelem rolnictwa przemysłowego.
Alternatywne systemy żywnościowe, takie jak kooperatywy spożywcze czy rolnictwo wspierane przez społeczność, oparte na lokalnej i bardziej zrównoważonej produkcji i dystrybucji żywności, obok wielu innych pozytywnych aspektów, pomagają też chronić klimat i zasoby naturalne.
Ponad dwie trzecie pyłku przynoszonego do ula przez pszczoły miodne jest zanieczyszczone koktajlem pestycydowym, na który składa się do 17 różnych substancji. Laboratoryjne próbki pierzgi pszczelej (połączenie pyłku, miodu i nektaru) oraz pyłku odłowionego pobrano w 12 krajach europejskich, w tym w Polsce.
Babeczki, perfumy, lody, mydło, czekolada – dziesiątki tysięcy produktów zawiera wanilię, jednak dla uprawy tej niezwykłej przyprawy pojawiają się coraz to nowe zagrożenia. Rolnicy zmagają się ze zniszczeniem środowiska będącym efektem jej upraw, chwiejnymi cenami, a także konkurencją ze strony syntetycznej alternatywy.
Quinoa, niegdyś znana na Zachodzie tylko zagorzałym zwolennikom zdrowego stylu życia, stała się na tyle popularna w naszej części świata, że ONZ ustanowiła 2013 Rokiem Quinoa. Niestety ta popularność sprawiła, że dla mieszkańców Ameryki Południowej roślina powoli staje się niedostępna.
Oficjalnym zadaniem Banku Światowego jest m.in. udzielanie pożyczek państwom rozwijającym się, aby umożliwić im wyjście z ubóstwa. W Indiach, instytucja ta wspiera obecnie wyzysk na plantacjach herbaty.
Z okazji Walentynek - kilka słów na temat kultowej brązowej tabliczki. Garść gorzkiej prawdy i rozwiązań. A nawet jeśli nie jesteście fan(k)ami tego amerykańskiego święta, zwykły dzień też zasługuje, aby umilić go rozpływającą się w ustach - sprawiedliwą - czekoladą.
Indianie Guarani z Brazylii ponaglają koncern Coca-Cola do zaprzestania kupowania cukru od amerykańskiego giganta żywieniowego Bunge, który jest uwikłany w skandal związany z landgrabbingiem.
Zniesienie zakazu sprzedaży transgenicznych nasion typu „terminator” (tzn. takich, których nasiona zrodzone z powstałych z nich roślin nie będą kiełkować) może oznaczać, że kilka korporacji na świecie przejmie całkowitą kontrolę nad światową dystrybucją żywności.
Coraz częściej dowiadujemy się o konserwantach, sztucznych barwnikach i innych ulepszaczach w produktach, które stosujemy. Zerkamy więc na etykiety ze składem poszczególnych produktów spożywczych i kosmetyków próbując je rozszyfrować i wyeliminować te, które działają niekorzystanie na nasze zdrowie.
Organizacje Rainforest Rescue oraz Rainforest Action Network donoszą o niewolniczych warunkach pracy na plantacjach palm olejowych w Indonezji. Spółka Cargill, która pozyskuje olej palmowy z tych plantacji, sprzedaje go następnie koncernom takim jak Kellogg’s, Nestlé czy Unilever.
Jeśli uwielbiasz czekoladę, ta prawda może być zbyt gorzka do przełknięcia. Podczas, gdy światowy rynek wyrobów czekoladowych stale rośnie, przynosząc coraz większe zyski, a w większości produkcja, jak i konsumpcja czekolady odbywa się w krajach Globalnej Północy (przeciętny Europejczyk czy Amerykanin (z USA) zjada jej średnio 5,2 kg rocznie!), niewiele uwagi poświęca się kiepskim warunkom produkcji jej podstawowego składnika – kakao.
Tegoroczna jesienna edycja Ekojarmarku organizowanego przez Fundację Ekorozwoju odbędzie się w dniach 25 września - 6 października 2013. Podczas jarmarku stanie autentyczna Jurta Spotkań, która będzie miejscem relacji z podróży oraz spotkań z ciekawymi osobami, a także warsztatów dla dzieci.
Żywność jest dobrem podstawowym, a dobre, zdrowe jedzenie podstawową potrzebą człowieka. Jej zaspokojenie decyduje nie tylko o stanie zdrowia i formie fizycznej osoby, lecz także o jej godności oraz dobrostanie. Swoboda wytwarzania i wprowadzanie na rynek z pierwszej ręki bezpiecznej żywności jest podstawowym sposobem zaspokojenia tej potrzeby.
1 ... 34567 ... 10