Aktualności dla tagów: żywnosć
Czy możemy mieć wpływ na to, co jemy? Czym jest zrównoważona produkcja żywności? Dlaczego warto wspierać lokalnych rolników? Dlaczego walka o dobrej jakości żywność staje się coraz ważniejsza? Co możesz zrobić, aby Twój region rozwijał się w zrównoważony sposób? W jakie inicjatywy warto się zaangażować i gdzie szukać wsparcia w działaniu?
Globalny popyt na olej palmowy wzrasta i będzie wzrastał. Po katastrofalnej w skutki środowiskowe i społeczne ekspansji w Indonezji i Malezji, światowe przedsiębiorstwa produkcji oleju palmowego, szukają obecnie terenów pod nowe plantacje w Afryce.
Przedsiębiorstwa przetwórstwa oleju palmowego założyły w Zatoce Balikpapan w Indonezji, na wschodnim wybrzeżu Borneo rafinerie oleju palmowego – w bardzo delikatnym ekosystemie, który został zaklasyfikowany jako istotne miejsce zamieszkiwania dla ssaków naczelnych oraz dla oceanicznych form życia.
Obrońcy dzikich zwierząt w malezyjskim stanie Sabah przedstawili niedawno smutny widok: trzymiesięczne słoniątko na poboczu ulicy dotyka trąbą swoją martwą mamę i próbuje ją obudzić. Kolejne słonie karłowate leżały nieruchomo na dnie błotnistego wąwozu. Z ich ciał płynęła krew.
Czekoladki to jeden z najczęstszych walentynkowych prezentów. Za słodką czekoladą skrywa się jednak gorzka prawda. Jak kupić czekoladę, która nie tylko słodko rozpływa się w ustach, ale także przynosi radość tym, którzy przyczynili się do jej powstania?
Firma Bayer, którą znamy głównie z „ratującej zdrowie” aspiryny produkuje pestycydy zawierające śmiertelne dla pszczół neonikotynoidy. Wyginięcie pszczół byłoby dla świata tragiczne w skutkach. Niestety dla Bayera od bezpieczeństwa pszczół znacznie więcej warte są jego własne zyski.
Zapraszamy na serię spotkań autorskich z Katarzyną Szeniawską oraz Błażejem Popławskim promujących książkę „Gorzka czekolada. Społeczne aspekty uprawy kakao na Wybrzeżu Kości Słoniowej w kontekście zasad międzynarodowego handlu i konsumpcji”. Polska Zielona Sieć jest współorganizatorem spotkań. 
Obecna sytuacja związana z regulacją przepisów dotyczących upraw roślin modyfikowanych genetycznie (GMO) w naszym kraju wywołała kolejną falę dyskusji i oburzenia opinii publicznej. Choć większość Polaków jest przeciwna tego typu żywności, to jednak część wydaje się ją popierać. Czy dali się przekonać poprzez merytoryczne argumenty, czy też poddali się propagandzie przemysłu biotechnologicznego?
Serdecznie zapraszamy do Bielska-Białej na Festiwal ŚWIAT NA TALERZU organizowany przez Polską Zieloną Sieć i Klub Gaja! Przyjdź i dowiedz się więcej na temat najważniejszych wyzwań żywnościowych współczesnego świata oraz współzależności między krajami globalnej Północy i globalnego Południa.
Czy pod pretekstem ochrony klimatu i pomocy rozwojowej można ograniczyć prawo do żywności jednym z najbiedniejszych ludzi na świecie? Przykład mozambickiej prowincji Niassa pokazuje, że tak. O zagrożeniach płynących z przemysłowych plantacji drzew opowiedzą aktywiści z Mozambiku, którzy od jutra przebywać będą w Polsce.
W imieniu Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC) zapraszamy do udziału w spotkaniu pt. ’’Stop! Korporacje chcą zniszczyć nasze dzieci" na temat zagrożeń ze strony upraw roślin modyfikowanych genetycznie (GMO).
Walka ze zmianami klimatu, zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, poszukiwanie nowych źródeł energii w związku z wyczerpywaniem się rezerw ropy… W obliczu tych wyzwań agropaliwa były przedstawiane jako doskonałe remedium, które miało dać odpowiedź na nasze problemy z zaopatrzeniem, jednocześnie chroniąc środowisko. Czy tak się stało?
Super i hipermarkety są najpotężniejszymi aktorami w łańcuchu dostaw owoców tropikalnych. Czerpią z ich sprzedaży ogromne zyski, ale dzieje się tak, ponieważ nadużywają swojej pozycji rynkowej płacąc niedopuszczalnie niskie ceny swoim dostawcom owoców.
Posłowie do Parlamentu Europejskiego mają szansę ograniczyć spekulację na światowych rynkach żywności, ale są poddawani silnemu lobbingowi ze strony sektora finansowego. Podpisz petycję do europarlamentarzystów i pomóż wprowadzić zasady, które powstrzymają banki oraz innych graczy finansowych przed zarabianiem na głodzie.
Zapraszamy gorąco na trzecią edycję Festiwalu ŚWIAT NA TALERZU! Przyjdź i dowiedz się więcej na temat najważniejszych wyzwań żywnościowych współczesnego świata. W programie pokazy filmów, ciekawe dyskusje i warsztaty, wystawa oraz dobra muzyka.
W ciągu ostatnich 100 lat ananas stał się jednym z najpopularniejszych owoców tropikalnych. Aby ten niezwykle soczysty, słodki i aromatyczny owoc trafił na nasz stół, musi przejść proces, który zwykle ma negatywny wpływ na środowisko naturalne oraz na ludzi, pracujących na plantacjach.
Rozgorzała gorąca dyskusja na temat ceny jajek. Są dwie główne przyczyny. Po pierwsze zbliżają się święta wielkanocne, po drugie producenci jaj z chowu klatkowego muszą do 1 lipca wymienić klatki na większe, które są zgodne ze standardami Unii Europejskiej.
Bezpośrednie kontakty rolnika i konsumenta to alternatywa do robienia zakupów w sklepach i hipermarketach.
Stało się - nagrody Public Eye 2012 przyznane! Nie ma co liczyć na czerwony dywan i wystawną galę, nie poleje się szampan i nie posypie konfetti. Jedyne, co może się posypać na zdobywców tegorocznych nagród Public Eye, to gromy ze strony opinii publicznej.
Jak ujawnia nowy raport Friends of the Earth Europe, europejskie banki, fundusze emerytalne i firmy ubezpieczeniowe poprzez spekulacje żywnością i finansowanie tzw. landgrabbingu w krajach ubogich wpływają na wzrost i niestabilność cen żywności, co zwiększa skalę ubóstwa, niedożywienia i głodu na świecie.
1 ... 45678 ... 10