Aktualności dla tagów: żywnosć
Historia rodziny Moldovanów to opowieść o wyzysku, ubóstwie, braku wykształcenia i o sytuacji, która zmusza całe rodziny do spakowania swojego życia w kilka walizek i migracji za chlebem do krajów Europy Zachodniej.
Chcesz zaangażować się w kampanię na rzecz odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji żywności oraz przeciwdziałania zmianom klimatu, poznać ludzi, którzy mają podobną wizję świata jak Ty, wziąć udział w międzynarodowych spotkaniach i razem przyczynić się do zmian społecznych? Masz mniej niż 35 lat? Jeśli tak, to te warsztaty są dla Ciebie!
Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie i CSW Wiewiórka zapraszają na warsztaty tworzenia książki kucharskiej z przepisami przyjaznymi dla klimatu. Zaproszenie kierujemy szczególnie do młodych ludzi, razem z którymi chcemy pokazać wpływ nieodpowiedzialnej produkcji i konsumpcji żywności na zmiany klimatu i migracje.
W ramach międzynarodowej kampanii „Our Food Our Future”, powstał raport dotyczący rolnictwa, produkcji, handlu oraz alternatywnych form pozyskiwania jedzenia. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie współtworzy ten projekt wraz z 18 organizacjami partnerskimi z Europy i świata.
Komisja Europejska otworzyła publiczne konsultacje dotyczące nowych przepisów prawnych, które mogłyby wymagać od firm w Unii Europejskiej,  by kupowane i używane przez nas produkty i usługi nie wiązały się z krzywdą ludzi i szkodą dla środowiska.
Chcesz zaangażować się w kampanie na rzecz odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji żywności oraz przeciwdziałania zmianom klimatu? Chcesz pojechać z nami na międzynarodowe spotkania i przyczynić się do zmian społecznych? Masz już 20 lat, lecz nie więcej niż 35? Jeśli tak, to to szkolenie jest dla Ciebie!  Zaangażowanie się w projekt daje również możliwość odbycia stażu w naszej fundacji.
Czy potrafimy wskazać miejsce pochodzenia produktów, które składają się na nasze posiłki? Co oznacza termin food miles oraz shelf life? Jak to możliwie, że w Ghanie kupimy chińskie pomidory przetworzone we Włoszech? Zapraszamy do spędzenia z nami inspirujących chwil podczas dwóch pikników w Krakowie.
Dane dotyczące marnowania żywności na świecie są przerażające: do śmietników trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie, w samej Polsce wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia. Co można zrobić, by we własnym domu nie marnować jedzenia? Podrzuć nam swój pomysł i weź udział w konkursie!
Na Zachodnim Brzegu Jordanu obserwujemy rozwijającą się świadomość ekologiczną. W roli trendsetterów występują tu organizacje pozarządowe. Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej od 2014 roku pomaga kobiecym spółdzielniom rolniczym.
Owoce zaraz obok warzyw są najbardziej wartościowym pokarmem, który należy często spożywać, aby dostarczać organizmowi naturalnych witamin, błonnika czy mikroelementów. Warto kupować owoce lokalne i sezonowe. Ale co zrobić w zimie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych jabłek, truskawek, malin czy jagód? Cały rok na rynku możemy kupić owoce egzotyczne. Czy są dobrą opcją dla tych lokalnych?
Zużycie pestycydów przy uprawach bananów ma stałą tendencję wzrostową. Szczególnie dotyczy to owoców uprawianych na eksport. Przeprowadzono badanie korelacji pomiędzy stosowaniem pestycydów a stanem zdrowia pracowników plantacji w Ekwadorze.
Uprawa i dystrybucja bananów wiąże się z generowaniem ogromnych kosztów zewnętrznych, związanych z nieuczciwymi warunkami pracy oraz degradacją środowiska. Cena bananów na rynku europejskim powinna dawać do myślenia. Owoce sprowadzone z drugiego końca planety kosztują tyle, co te z lokalnych zbiorów. Tak jak gruszki w przypadku Polski lub jabłka w przypadku rynków zachodniej Europy.
Banany to najpopularniejsze owoce na świecie. Kupisz je w każdym supermarkecie. Przyzwyczailiśmy się, że to jedna z najtańszych przekąsek. Zdrowa i pożywna, dostępna zawsze i wszędzie. Sama słodycz. Bananowy przemysł ma jednak swoją ciemną stronę.
Pracownicy na plantacjach ananasów i bananów w Kostaryce i Ekwadorze są narażeni na trujące pestycydy, otrzymują wynagrodzenie niewystarczające na życie, a związkowcy są zwalniani. Sytuacja taka ma miejsce pomimo, że większość plantacji na których przeprowadziliśmy badania posiada certyfikat Rainforest Alliance. Wśród nich znalazły się plantacje, które zaopatrują duże europejskie sieci supermarketów, w tym Lidl. Co udało się nam osiągnąć po roku prowadzenia kampanii? Zapraszamy do przeczytania naszego podsumowania.
Rozpoczyna się kolejny rok szkolny, a wraz z nim wraca problem odżywiania się dzieci i młodzieży. Dietetycy biją na alarm, że wciąż rośnie grupa otyłych dzieci w Polsce. Według raportu Instytutu Żywności i Żywienia z 2015 roku, ponad 22 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce cierpi na nadwagę lub otyłość. Często wynika to z braku wiedzy na temat zdrowego odżywiania.
Olej palmowy to jeden z najbardziej rozpowszechnionych składników wykorzystywanych przy produkcji żywności przetworzonej oraz kosmetyków. Z racji niewielkiej ceny w stosunku do innych tłuszczów zawładnął rynkiem. Jego niska cena wynika w dużej mierze z eksternalizacji kosztów.
Nowy raport, przedstawiony w marcu Radzie Praw Człowieka ONZ, przedstawia krytyczne podejście do globalnych korporacji produkujących pestycydy, oskarżając je o "systematyczne negowanie szkód", "agresywne, nieetyczne strategie marketingowe" oraz o lobbing rządów, który ma "utrudniać reformy i paraliżować uchwalanie regulacji dotyczących globalnego ograniczenia pestycydów".
Ferrero, producent Nutelli, odparł zarzuty, jakoby olej palmowy, używany w ich kremach czekoladowo-orzechowych, mógł powodować raka. Ferrero odpowiada kampanią reklamową, próbując upewnić klientów, że ich produkt jest bezpieczny.
Większość z konsumentów interesujących się składem produktów, zapewne słyszała o oleju palmowym. Zawiera go około 50% najpopularniejszych produktów. Prawie każdy kto używa kosmetyków, każdy kto zjada żywność przetworzoną (w szczególności słodycze i przekąski) jest konsumentem oleju palmowego. Tylko nielicznym udaje się unikać tego składnika. Tym bardziej, że może się on kryć pod nazwą „tłuszcz lub olej roślinny”.
Ruszyła kampania crowdfundingowa, która ma na celu zebranie pieniędzy na stworzenie Aplikacji Mobilnej "Czytamy Etykiety"
12345 ... 10