Klimat a żywność. Ukryte koszty środowiskowe masowej produkcji żywności
Przemysłowe rolnictwo stało się filarem globalnej produkcji żywności, zapewniając tanie i dostępne produkty dla miliardów ludzi. Jednak za tą efektywnością kryją się ogromne koszty środowiskowe. Intensywne metody upraw i hodowli zwierząt przyczyniają się do emisji gazów cieplarnianych, zanieczyszczenia wód, degradacji gleby oraz utraty bioróżnorodności.
Edukacja
Chemikalia
Cyrkularność
Klimat
Greenwashing
Ubrania
Żywność
Chemikalia w opakowaniach na żywność i ich wpływ na zdrowie
Opakowania na żywność mogą uwalniać szkodliwe substancje chemiczne do jedzenia, zwłaszcza w kontakcie z gorącymi, tłustymi lub kwaśnymi produktami. Plastikowe pojemniki, puszki oraz papier do pakowania produktów mogą zawierać toksyczne związki, takie jak bisfenole, ftalany, PFAS i metale ciężkie. Substancje te są powiązane z zaburzeniami hormonalnymi, nowotworami oraz chorobami metabolicznymi.
Szkolne stołówki a ekologia. W stronę zrównoważonego żywienia
Transformacja systemów żywienia zbiorowego w szkołach to jedno z kluczowych wyzwań współczesnej edukacji i polityki zdrowotnej. Problem ten nabiera szczególnego znaczenia w kontekście rosnących wyzwań środowiskowych oraz zwiększającej się świadomości wpływu żywienia na zdrowie i rozwój dzieci.
 

 
Chcąc spowolnić zmiany klimatu musimy zacząć kontrolować emitowane przez nas gazy cieplarniane. Dotyczy to przede wszystkim przemysłu. Stąd nakładane na firmy limity, których przekroczenie wiąże się z karami finansowymi. Co jednak w sytuacji, gdy firma przekroczyła limit, ale chciałaby uniknąć kary? Rozwiązaniem, z których lubią korzystać firmy są często  kredyty węglowe. Jakie warunki powinny być spełnione, żeby to faktycznie było dobre rozwiązanie?
Młodzież z mniejszych miejscowości i wsi interesuje się fast fashion, greenwashingiem i odpowiedzialnością firm, ale napotyka bariery w dostępie do wiedzy i działań. Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie zbadała ich perspektywę. Wyniki badań pokazują zarówno wyzwania, jak i sposoby na skuteczniejsze wspieranie ich zaangażowania.
Czy sposób, w jaki zarządza się ziemią, może pogłębiać nierówności między kobietami a mężczyznami? I jak się mają do tego zapisane na papierze prawa oraz stosowane w rzeczywistości praktyki? Szukając odpowiedzi na te pytania przyglądamy się ciekawemu badaniu, które pod lupę wzięło m.in. sposób, w jaki zarządza się gruntami w Ghanie i Ugandzie.