About project: FRUITS

Buy fruit responsibly

 
We raise awareness of social and environmental problems concerning tropical fruit production and trade. Bananas and pineapples are the most popular exotic fruit species available at our shops. Banana trade accounts for the largest part of the global fruit trade. Both bananas and pineapples have similar supply chains – they mostly come from the same countries and their cultivation is controlled by the same companies. Regrettably, what they also have in common are violations of human rights and labour and environmental standards in their production and preparation for their journey overseas. We show you here what can be done to oppose violations of human and labour rights and growing environmental pollution. We suggest how to put pressure on supermarkets and food companies to make them use fair and good practices favourable for small producers. We also promote bananas and pineapples that come from organic farming or are Fairtrade certified.
 
The project is part of the European campaign Make Fruit Fair! that we are co-creating with NGOs from all over Europe and Latin America. The leader of the project is Oxfam Germany. In Poland, the project’s regional partner is Polish Fair Trade Coalition.
 
Learn more
 
Under the Dowloads tab you can find digital versions of our publications. If you want to receive our publications in print, please write to us.
 
You can also have a look at the articles in our Resources describing the situation of plantation workers and growers of tropical fruit. We also present the dominating role of discount stores and supermarkets in the tropical fruit supply chain.
 
Join us
 
Join us and demand fair trading conditions for farmers growing tropical fruit!
If you are an activist, student, teacher as well as company representative that want to produce and sell tropical fruit in a fair way just contact us and follow our actions.
 

News (in Polish)

Owoce lokalne, egzotyczne, etyczne, ekologiczne
Owoce zaraz obok warzyw są najbardziej wartościowym pokarmem, który należy często spożywać, aby dostarczać organizmowi naturalnych witamin, błonnika czy mikroelementów. Warto kupować owoce lokalne i sezonowe. Ale co zrobić w zimie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych jabłek, truskawek, malin czy jagód? Cały rok na rynku możemy kupić owoce egzotyczne. Czy są dobrą opcją dla tych lokalnych?
Stosowanie pestycydów przy uprawie bananów. Skutki i zagrożenia.
Zużycie pestycydów przy uprawach bananów ma stałą tendencję wzrostową. Szczególnie dotyczy to owoców uprawianych na eksport. Przeprowadzono badanie korelacji pomiędzy stosowaniem pestycydów a stanem zdrowia pracowników plantacji w Ekwadorze.
Uprawa i sprzedaż bananów. Ukryte koszty zewnętrzne.
Uprawa i dystrybucja bananów wiąże się z generowaniem ogromnych kosztów zewnętrznych, związanych z nieuczciwymi warunkami pracy oraz degradacją środowiska. Cena bananów na rynku europejskim powinna dawać do myślenia. Owoce sprowadzone z drugiego końca planety kosztują tyle, co te z lokalnych zbiorów. Tak jak gruszki w przypadku Polski lub jabłka w przypadku rynków zachodniej Europy.
Banany to najpopularniejsze owoce na świecie. Kupisz je w każdym supermarkecie. Przyzwyczailiśmy się, że to jedna z najtańszych przekąsek. Zdrowa i pożywna, dostępna zawsze i wszędzie. Sama słodycz. Bananowy przemysł ma jednak swoją ciemną stronę.
Pracownicy na plantacjach ananasów i bananów w Kostaryce i Ekwadorze są narażeni na trujące pestycydy, otrzymują wynagrodzenie niewystarczające na życie, a związkowcy są zwalniani. Sytuacja taka ma miejsce pomimo, że większość plantacji na których przeprowadziliśmy badania posiada certyfikat Rainforest Alliance. Wśród nich znalazły się plantacje, które zaopatrują duże europejskie sieci supermarketów, w tym Lidl. Co udało się nam osiągnąć po roku prowadzenia kampanii? Zapraszamy do przeczytania naszego podsumowania.
Rozpoczyna się kolejny rok szkolny, a wraz z nim wraca problem odżywiania się dzieci i młodzieży. Dietetycy biją na alarm, że wciąż rośnie grupa otyłych dzieci w Polsce. Według raportu Instytutu Żywności i Żywienia z 2015 roku, ponad 22 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce cierpi na nadwagę lub otyłość. Często wynika to z braku wiedzy na temat zdrowego odżywiania.
Alberto Román Acosta González, prezes oddziału Guacarí Narodowego Związku Pracowników Przemysłu Rolniczego (SINTRAINAGRO) w Kolumbii, został zamordowany, bo walczył o prawa pracowników. To już kolejny przypadek w Kolumbii, kiedy ofiarą pada obrońca praw człowieka i aktywista. Wezwij rząd Kolumbii do zapewnienia wycofanej niedawno ochrony działaczy i związkowców. Działaj!
Banan często towarzyszy nam podczas wyjazdów. W górach świetnie sprawdza się zamiast czekolady, pasuje idealnie jako składnik letnich koktajli lub po prostu energetyczna przekąska podczas wakacyjnych wycieczek. Zabierz go ze sobą w podróż, pokaż nam gdzie razem zawędrowaliście i weź udział w naszym letnim konkursie.
Banany to jedne z najbardziej lubianych owoców. Są pyszne i zdrowe, nie potrzebują reklamy, sprzedają się same. Wszyscy przyzwyczaili się też do niskich cen tej popularnej przekąski. Ale banany to też tony toksycznych chemikaliów, wymarły krajobraz, mizerne pensje i praca niszcząca zdrowie.
Ekwadorska spółdzielnia ASOGUABO działa od niemal 20 lat. Założyło ją 14 producentów, którzy chcieli sprzedawać swoje produkty klientom z Europy czy USA, bez pobierających prowizję pośredników. Taki cel trudno osiągnąć małym, pojedynczym producentom, jednak działając wspólnie mieli szansę. Udało się. Pierwszy kontener bananów Fairtrade wyruszył do Europy w październiku 1998 r.  
Chcesz się uśmiechnąć szeroko tej wiosny, być fair i kupować odpowiedzialnie? Przyjdź na Majówkę Fairtrade, którą organizujemy z okazji Światowego Dnia Sprawiedliwego Handlu. 13 maja, w sobotę, w Restauracji Veganic (ul. Dolnych Młynów 10), przez cały dzień będziemy mówić o tym, jak kupować świadomie odpowiedzialnie.
W ciągu jednej godziny Miguel, pracownik plantacji bananów w Ekwadorze zarobił ok. 1 euro. W takim samym czasie, Dieter Schwarz, właściciel Lidla, sieci sprzedającej banany zerwane przez Miguela, zarobił ponad 180 tysięcy euro. Przegięcie?
Kawa, herbata, czekolada, banany, wina czy tekstylia. Kupujemy te produkty stale i chcemy wiedzieć, że zostały wyprodukowane w sposób etyczny. Uważamy, że popularne sieci dyskontowe powinny zapewnić swoim klientom stały dostęp do produktów Fairtrade.
Opryski toksycznymi pestycydami są wykonywane na plantacjach bananów w czasie, gdy przebywają na nich pracownicy. Jeden z nich ma już dość: filmuje po kryjomu jak samolot opryskujący plantacje przelatując nad otwartą stołówką, podczas gdy pracownicy jedzą w niej posiłek. Za pomocą tego filmu chce zwrócić uwagę na łamanie swoich praw. Firmy zarządzające plantacjami muszą pozwolić na tworzenie na nich organizacji pracowniczych, tak by pracownicy mogli zacząć wreszcie walczyć o swoje zdrowie i prawa!
Pestycydy, głodowe pensje, wyzysk: pracownicy plantacji w Ekwadorze i Kostaryce harują, aby wyprodukować świeże banany i ananasy, trafiające na półki naszych supermarketów. W naszej ogólnoeuropejskiej kampanii skierowanej do Lidla ponad 75 tysięcy ludzi podpisało się pod petycją domagając się godziwych płac, ochrony zdrowia i praw związkowych pracowników plantacji. Są już pierwsze efekty naszej kampanii: dwóch dostawców Lidla zaczyna zmieniać warunki na swoich plantacjach.
W poradniku znajdziecie wiele praktycznych informacji, które pomogą Wam przygotować i zrealizować własną kampanię. Dowiecie się, co leży u podstaw kampanii i decyduje o jej sukcesie. Poznacie również inspirujące kampanijne strategie oraz przykłady kreatywnych pomysłów, narzędzi i dobrych praktyk.
Od dawna marzymy, by banany Fairtrade były dostępne w regularnej sprzedaży w sklepach w naszym kraju. Przeprowadziliśmy badanie, w którym staraliśmy się oszacować dostępność bananów z certyfikatem Fairtrade i możliwości działań, które przyczynią się do zwiększenia obecności tego asortymentu w Polsce. 
Nie mają umów o pracę, ubezpieczenia czy urlopu macierzyńskiego. Jak uda im się dostać pracę, to muszą podpisać oświadczenie, że nie są w ciąży. Na plantacjach spędzają blisko 14 godzin dziennie, będąc narażone na ciągły kontakt z pestycydami niszczącymi ich skórę i zdrowie.
Zastraszanie, codzienny kontakt z pestycydami, ciężka, dwunastogodzinna praca za kwotę niewystarczającą na utrzymanie, to chleb powszedni pracownic i pracowników plantacji bananów. To właśnie z takich plantacji owoce trafiają do naszych sklepów.
"Podczas gdy zarobki na plantacjach ledwie wystarczają na życie, pensje wyższej kadry zarządzającej są olbrzymie: kwotę, którą pracownik plantacji w Ekwadorze zarabia przez rok, Dieter Schwarz, właściciel grupy Lidl, inkasuje w 68 sekund" - ulotki m.in. takiej treści znaleźli klienci w kiściach bananów w sklepach Lidla.
12 3