Bezpieczne i zrównoważone święta w kuchni
Środa, 01.12.2021. Katarzyna Salus
Bezpieczne i zrównoważone święta w kuchni
Fot. Becca Tapert on Unsplash
Zbliżają się święta, więc wiele i wielu z nas wkrótce założy fartuszek, zakasze rękawy i zabierze się do przygotowywania bożonarodzeniowych pyszności. Czy pieczesz pierniczki i makowca dla bliskich, czy przygotowujesz wigilię dla całej rodziny, koniecznie zwróć uwagę na swoje sprzęty kuchenne. Z naszą pomocą twoje święta mogą być nie tylko smakowite, ale także wolne od toksycznej chemii!
Zrównoważone danie główne: uwaga na garnki i patelnie!
 
Wszyscy to przerabialiśmy: wkładamy mnóstwo pracy w przygotowanie posiłku, ale kiedy mamy go podać, okazuje się, że przywarł do patelni! Może rozglądasz się za jakimiś nowymi patelniami i garnkami z powłoką nieprzywierającą, w nadziei, że uratują święta. Ale nie są to wcale pomocnicy bez skazy, wbrew temu, co mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.
 
Wiele opakowań żywności, sprzętów kuchennych i naczyń ma powłokę zapobiegającą przywieraniu. Nieprzywierające garnki i patelnie często są pokryte politetrafluoroetylenem (PTFE, który pewnie znasz pod nazwą „teflon”). Niestety, z testów produktów wynika, że podgrzany powyżej 220°C teflon wydziela toksyczne opary. Ich wdychanie może powodować objawy podobne do grypy – to tzw. gorączka polimerowa lub teflonowa.
Co więc moglibyśmy polecić, żeby zapewnić zrównoważone święta? Czasem najlepsze są stare sposoby! Zamiast kupować i używać nowych wersji nieprzywierającego PTFE, wybierz garnki i patelnie żeliwne, ze stali nierdzewnej lub z powłoką ceramiczną. Patelnię żeliwną można zaolejować i wypalić, tak by powstała warstwa zapobiegająca przywieraniu – instruktaż znajdziesz w internecie – i przy odrobinie wprawy będzie ci służyć równie dobrze. Jeśli na razie nie możesz wymienić swojej patelni teflonowej na inną, pilnuj przynajmniej, żeby nie podgrzewać jej pustej dłużej niż 3 minuty! Utrzymasz wtedy temperaturę na umiarkowanym poziomie, zmniejszając ryzyko wydzielania się toksycznych oparów.
 
Nadal nie masz pewności, jakie sprzęty kuchenne wybrać? Skorzystaj z aplikacji PytajoChemię, żeby sprawdzić, czy twoje nowe garnki i patelnie nie zawierają substancji wzbudzających szczególnie duże obawy (SVHC)!
 

POBIERZ APLIKACJĘ KLIK

 
Czas na deser? Niech niebezpieczne substancje nie zepsują ci ciasteczek!
 
Deser zawsze się zmieści! Jeśli w okresie świątecznym będziesz piec słodkości, pewnie w którymś momencie użyjesz silikonowych foremek albo innych przyrządów z tego materiału. Odpowiedzialnie produkowany silikon nie jest niebezpieczny. Jeśli silikon zostanie odpowiednio zahartowany w procesie produkcji, toksyczne substancje uwolnią się, zanim produkt wejdzie w kontakt z jedzeniem. Jednak niektórzy producenci pomijają ten krok, by zaoszczędzić czas i pieniądze, narażając twoje zdrowie i środowisko.
 
Jak więc możesz zagwarantować, by twoje święta w kuchni były odpowiedzialne i bezpieczne? To proste. Albo wybierz do pieczenia formy i naczynia ceramiczne, gliniane i szklane, albo, jeśli wolisz silikonowe, po prostu wypiecz je przed pierwszym użyciem (4 godziny w 200 °C) i dobrze wywietrz kuchnię.
 
Najedzeni? Przechowuj bezpiecznie resztki, a jutro też będziesz mieć ucztę!
 
Zjedliście świąteczny obiad, dokładkę i obfity deser, ale jeszcze sporo zostało? Nigdy nie da się ocenić, ile jedzenia przygotować na święta, zawsze coś zostanie! Dzięki prawidłowemu przechowywaniu nie tylko będziecie mogli dłużej cieszyć się świątecznymi pysznościami, ale także mieć pewność, że nie przenikną do nich niebezpieczne substancje. Oto garść wskazówek, jak zapewnić sobie zrównoważone święta:
 
Kiedy przechowujesz resztki ze świątecznego stołu w pojemnikach:
  • Unikaj plastikowych pojemników w przypadku gorących, tłustych i kwaśnych potraw – takie jedzenie może zwiększyć przenikanie niebezpiecznych substancji z tworzywa pojemnika do żywności.
  • Bezpieczniejszym wyborem są pojemniki ceramiczne, szklane i ze stali nierdzewnej. Jeśli używasz szklanych słoików, upewnij się, czy zakrętki mają warstwę Blueseal (niebieską warstwę uszczelniającą), bo nie zawiera ona PVC (polichlorku winylu).
 
Kiedy zawijasz lub przykrywasz resztki:
  • Unikaj stosowania folii aluminiowej do przykrywania żywności o odczynie zasadowym lub kwasowym – te odczyny zwiększają przenikanie aluminium do jedzenia.
  • Wybieraj woskowijki jako bezpieczniejszą opcję – możesz nawet zrobić je samodzielnie w ramach świątecznego rękodzieła, na podstawie internetowego instruktażu!
 
Nie masz potrzebnych pojemników i opakowań? Skorzystaj z aplikacji #PytajoChemię, zanim je kupisz, żeby się upewnić, czy nowe nabytki nie zawierają substancji wzbudzających szczególnie duże obawy (SVHC).
Komentarze