GoEAThical! Szkolenie dla aktywistek i aktywistów
Środa, 19.08.2020. Katarzyna Salus
GoEAThical! Szkolenie dla aktywistek i aktywistów
Fot. Catarina Marinho
Chcesz zaangażować się w kampanie na rzecz odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji żywności oraz przeciwdziałania zmianom klimatu? Chcesz pojechać z nami na międzynarodowe spotkania i przyczynić się do zmian społecznych? Masz już 20 lat, lecz nie więcej niż 35? Jeśli tak, to to szkolenie jest dla Ciebie!  Zaangażowanie się w projekt daje również możliwość odbycia stażu w naszej fundacji.
Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie zaprasza na szkolenie na temat produkcji i konsumpcji żywności oraz powiązanych z tym zmian klimatycznych. Szczególną uwagę kierujemy w stronę ludzi młodych, którym chcemy pokazać wpływ nieodpowiedzialnej produkcji i konsumpcji żywności na zmiany klimatu i migracje. Kampania, w ramach której organizujemy szkolenia, ma na celu zmobilizowanie młodzieży do przyjęcia zrównoważonych wzorców konsumpcji i aktywnego wspierania zrównoważonych łańcuchów dostaw żywności, uczciwych stosunków handlowych, poszanowania praw człowieka i praw pracowniczych oraz zrównoważonego rozwoju.
 
Szkolenie skierowane jest do wolontariuszy(ek) i aktywistów(ek) zainteresowanych odpowiedzialną konsumpcją i produkcją.
 
Podczas dwudniowego spotkania online dowiesz się więcej o:
  • wpływie produkcji żywności na zmiany klimatu i bioróżnorodność
  • zrównoważonej produkcji żywności
  • wpływie konwencjonalnego rolnictwa na bioróżnorodność (pestycydy nawozy sztuczne, intensywne rolnictwo)
  • przemysłowej hodowli zwierząt
  • śladzie węglowym i śladzie wodnym
  • wpływie diety na klimat (konwencjonalna, wegetariańska, wegańska)
  • etycznej produkcji żywności z Globalnego Południa
  • łańcuchach dostaw produktów spożywczych
  • lokalnej i sezonowej żywności
 
Po warsztacie wybierzemy osoby, które wezmą udział w międzynarodowych spotkaniach w Belgii, Niemczech, Francji, Hiszpanii lub Rumunii oraz wraz z ekspertami opracują kampanię społeczną, która będzie realizowana w Internecie i na terenie całej Unii Europejskiej.
 
>> Pokryjemy koszty podróży, noclegów i wyżywienia związane z wyjazdami zagranicznymi.
>> Podczas spotkań międzynarodowych będziemy posługiwać się językiem angielskim.
 
⏰ KIEDY?
8-9 września 2020, godz. 17:00-21:00          
Spotkanie odbędzie się online poprzez platformę Zoom.
 
Masz czas do 6 września (niedziela) aby wypełnić FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
WAŻNE: musisz mieć minimum 20 lat, lecz nie więcej niż 35.
 
Najpóźniej do 7 września damy Ci znać.
W razie pytań pisz na adres: maciej@ekonsument.pl
 
 
Szkolenia poprowadzą:
 
Magdalena Klarenbach
Socjolożka, pracowniczka ekologicznych organizacji pozarządowych i aktywistka z 10-letnim doświadczeniem w edukacji. Autorka publikacji dla nauczycieli (przewodniki metodyczne, scenariusze lekcji, kursy e-learningowe) i studentów. Trenerka z doświadczeniem w dziedzinie edukacji globalnej. W praktyce zawodowej koncentruje na pracy zarówno z dorosłymi jak i młodzieżą i dziećmi. Zainteresowania badawcze koncentrują się wokół zmian klimatu, edukacji globalnej, współczesnych ruchów społecznych oraz zrównoważonego rozwoju. Założycielka oraz członkini zarządu Fundacji Otwarty Plan i Grupy Zagranica.
 
Emilia Ślimko
Od 2008 roku zaangażowana jest w działania organizacji pozarządowych związanych z edukacją ekologiczną oraz globalną. Realizuje kampanie społeczne związane z tematyką żywności, zmianami klimatu i zanieczyszczeniem powietrza. Zajmuje się tematem sprawiedliwej transformacji oraz rozwija Agendę Głębokiej Adaptacji. Prowadzi wykłady, warsztaty oraz szkolenia dla młodzieży i dorosłych. Autorka publikacji edukacyjnych, edukatorka klimatyczna, aktywistka ekologiczna. Współzałożycielka Fundacji Otwarty Plan, zajmującej się tematyką zrównoważonego miasta. Jest trenerką medytacji uważności (mindfulness), certyfikowaną w Mindfulness Association UK oraz trenerką umiejętności miękkich z zakresu komunikacji, asertywności i rozwoju osobistego w tradycji Possibility Management. Absolwentka i trenerka Holistycznej Szkoły Trenerów. Ukończyła psychologię na Uniwersytecie Jagiellońskim.  
 
Marcin Popkiewicz
Analityk megatrendów, ekspert i dziennikarz zajmujący się powiązaniami w obszarach gospodarka-energia-zasoby-środowisko. Autor bestsellerów „Świat na rozdrożu”, „Rewolucja energetyczna. Ale po co?” i „Nauka o klimacie”. Redaktor portali ziemianarozdrozu.plnaukaoklimacie.pl. Przewodniczący polskiego oddziału ASPO (Association for the Study of Peak Oil) i członek rady programowej INSPRO. Laureat głównej nagrody „Dziennikarze dla klimatu 2015”, „Economicus 2016” za najlepszą książkę szerzącą wiedzę ekonomiczną oraz „Promotor Energetyki Odnawialnej 2016”. Wraz z zespołem redakcji „Nauka o klimacie” laureat przyznawanej przez MNiSW oraz PAP nagrody „Popularyzator Nauki 2017”.
 
____________________________________________________________________________________________
 
Spotkania odbędą się w ramach projektu #GoEAThical współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej oraz w ramach projektu "Climate of Change - My Revolution", finansowanego ze środków Fundacji Drzewo i Jutro.                 
Komentarze
Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odµwież i spróbuj ponownie
Podobne artykuły
„Ogród konsumpcji ziemskich” – spotkajmy się na Piknikach w Krakowie!
Czy potrafimy wskazać miejsce pochodzenia produktów, które składają się na nasze posiłki? Co oznacza termin food miles oraz shelf life? Jak to możliwie, że w Ghanie kupimy chińskie pomidory przetworzone we Włoszech? Zapraszamy do spędzenia z nami inspirujących chwil podczas dwóch pikników w Krakowie.
Moja odpowiedzialna rewolucja. Warsztaty online
Jak być odpowiedzialnym konsumentem? Co zrobić, by przeciwdziałać zmianom klimatu? Jakie problemy współczesnego świata możemy rozwiązać na poziomie lokalnym? Na te i inne pytania próbowali odpowiedzieć aktywiści, podczas warsztatów online zorganizowanych w ramach projektu "Moja rewolucja".  
Stosowanie pestycydów przy uprawie bananów. Skutki i zagrożenia.
Zużycie pestycydów przy uprawach bananów ma stałą tendencję wzrostową. Szczególnie dotyczy to owoców uprawianych na eksport. Przeprowadzono badanie korelacji pomiędzy stosowaniem pestycydów a stanem zdrowia pracowników plantacji w Ekwadorze.
Uprawa i dystrybucja bananów wiąże się z generowaniem ogromnych kosztów zewnętrznych, związanych z nieuczciwymi warunkami pracy oraz degradacją środowiska. Cena bananów na rynku europejskim powinna dawać do myślenia. Owoce sprowadzone z drugiego końca planety kosztują tyle, co te z lokalnych zbiorów. Tak jak gruszki w przypadku Polski lub jabłka w przypadku rynków zachodniej Europy.
W ciągu jednej godziny Miguel, pracownik plantacji bananów w Ekwadorze zarobił ok. 1 euro. W takim samym czasie, Dieter Schwarz, właściciel Lidla, sieci sprzedającej banany zerwane przez Miguela, zarobił ponad 180 tysięcy euro. Przegięcie?