Adidas i Nike: Rekordowe kwoty dla piłkarzy, głodowe pensje dla pracownic
Kiedy miliony ludzi na świecie przygotowują się do kibicowania ulubionym drużynom podczas Mistrzostw Świata w piłce nożnej, raport Foul Play, opublikowany przez Éthique sur l’éthiquette i Clean Clothes Campaign ujawnia, że ​​adidas i Nike, główni sponsorzy tego wydarzenia, nie zapewniają godnej płacy pracownicom i pracownikom w swoich łańcuchach dostaw.
Ubrania
Buty
Owoce
Żywność
Zabawki
Drewno i papier
Elektronika
Jabłko pełne chemii, czyli co wiesz o pestycydach
Od kilkudziesięciu lat środki ochrony roślin stosuje się prawie wszędzie. Większość z nich podejrzewana jest o negatywny wpływ na środowisko i zdrowie. Jeśli  w twoim menu znajdują się owoce i warzywa z gospodarstw konwencjonalnych, kontakt z pestycydami masz codziennie.
Podziel się swoim sposobem na gotowanie Zero Waste i wygraj książkę „Gotuję nie marnuję”
Dane dotyczące marnowania żywności na świecie są przerażające: do śmietników trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie, w samej Polsce wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia. Co można zrobić, by we własnym domu nie marnować jedzenia? Podrzuć nam swój pomysł i weź udział w konkursie!
H&M, dotrzymuj obietnic i płać pracownikom godną płacę!
H&M, globalna marka odzieżowa, 5 lat temu zobowiązała się, że do 2018 r. podniesie pracownikom w swoim łańcuchu dostaw wynagrodzenia do poziomu godnej płacy. Wygląda jednak na to, że H&M zagubił się nieco w swoich działaniach. Wyciągnijmy pomocną dłoń i pomóżmy mu wyjść na prostą!
Miliony rolników, którzy produkują żywność, po którą codziennie sięgamy, zarabiają zbyt mało, by wyżywić swoje rodziny. Możesz pomóc to zmienić. W drugi weekend maja dołącz do World Fairtrade Challenge i pokaż, że ich los nie jest ci obojętny.
Rtęć jest jednym z najbardziej toksycznych pierwiastków. Jej właściwości bioakumulatywne czynią z niej bardzo niebezpiecznego przeciwnika. Jeśli rtęć dostanie się do organizmu może stać się przyczyną poważnych problemów neurologicznych oraz wywoływać choroby nowotworowe. Za jej obecność w środowisku, w tym w naszym pożywieniu odpowiedzialny jest przede wszystkim człowiek.